کوهنوردی همراه با کولهپشتی، یک یا چند روزه، با هر میزان وزن و اندازه کولهپشتی همراه با ورود فشار به شانههای یک کوهنورد خواهد بود. اینکه این عضو بدن ما قابلیت همراهی ما را در هنگام کوهنوردی داشته باشد مستلزم داشتن شانههایی سالم و قوی و البته استفاده از کولههای استاندارد و چیدن مناسب و معقول کولهپشتی است.
ساختار شانهها
شانههای انسان از استخوانهای متعددی تشکیل شده که توسط «لیگامنتها» به یکدیگر متصل شدهاند. همچنین تاندونها عضلات شانه را به استخوانها متصل میکنند. «لاتیسیموس»، «دلتوئیدها» و «پکتورالیسها» عضلاتی هستند که در این قسمت از بدن واقع شدهاند و قدرت حرکت و حمل را فراهم میکنند.
پیشگیری از ورود آسیب به شانهها در هنگام کوهنوردی
چیدمان صحیح و اصولی کولهپشتی، شامل قرار دادن اشیاء سنگینتر در پایین کولهپشتی
کولهپشتی را با هر دو دست و در حالی که اندکی زانوهای خود را خم کردهاید از زمین بردارید و سپس به پشت خود بچرخانید
کولهپشتی نباید از پشت شما آویزان باشد، این حالت موجب ورود فشار بیش از حد به ستون فقرات و همچنین دستها و شانههای شما خواهد شد.
استفاده از باتونهای کوهنوردی موجب کاهش فشار بر شانههای شما خواهد شد.
بصورت ممتد و متناوب و جهت جلوگیری از خستگی عضلات شانه و همچنین جریان خون بهتر در این عضلات، کوله پشتی را بر زمین بگذارید.
در طول مسیر و نیز در پایان با دست مخالف خود شانه خود را ماشاژ دهید.
در حالی که کوله خود را برای استراحت به زمین گذاشتهاید اقدام به انجام نرمشهای مرتبط با شانه کنید.
پیشگیری از ورود آسیب به شانهها در منزل
یکی از مواردی که میتواند موجب آسیب شانههای شما شود نحوه خوابیدن و استراحت شماست. به این منظور باید یک نوع خوابیدن را بصورت ثابت، مثلا خوابیدن روی شانه سمت چپ و در نتیجه ورود فشار در تمام طول شب بر شانه چپ انتخاب نکنید.
انتخاب بالش مناسب و راحت نقش بهسزایی در پیشگیری از ورود آسیب به شانههای شما دارد.
ترجمه: پویا سلیمانی
انجمن پزشکی کوهستان ایران