به دلیل بحران کرونا و جلوگیری از خطر انتشار، استفاده از ماسک در اکثر اماکن الزامی است.
اما سوالی که پیش میآید این است که:
آیا در حین کوهنوردی یا فعالیتهای بدنی نیز از ماسک میبایستی استفاده کنیم؟
جواب این سوال را جراح و متخصص پزشک کوهستان «لوئیجی فستی» ایتالیایی پاسخ میدهد:
در حین فعالیتهای بدنی استفاده از ماسکهایی که به طور معمول مورد استفاده قرار میگیرند، میتواند عوارضی را به دنبال داشته باشد...
اول از همه به دلیل تنفس و تعرق، درون ماسک مرطوب میشود... که این رطوبت خود عاملِ سرایت بیماری است.
نکتهای که باید در نظر گرفت این است که در حین تمرین، که بدن به میزانِ بیشتری اکسیژن نیاز دارد، ماسک مانع از جریانِ مناسب اکسیژن میشوند... همچنین مقداری از دیاکسیدکربنِ بازدم درون ماسک جمع میشود و فعالیتهای تنفسی را دچار مشکل میکند... که نهایتاً میتواند سبب عوارضی چون تنگی نفس، کاهش سطح هوشیاری، تاریِ دید و ... شود.
به همین دلیل است که در صعودِ کوه یا در حین فعالیتهای شدید بدنی نباید از ماسک استفاده کرد!
اما شاید برای شما سوال پیش بیاید که خب اگر از ماسکهای ورزشی استفاده شود چطور؟
این ماسکها دو دریچه دارند... یکی برای دم ، و دیگری برای بازدم ... دقیقاً مانند بسیاری از ماسکهای FFP2 و FFP3.
"که در واقع این ماسکها فقط از خودِ شما محافظت میکند، نه دیگران!"
ماسکهای FFP2 حدود ۹۵ درصد توانایی فیلترینگ ذرات را دارند... خب پس خیلی واضح است که دی اکسیدکربن کمتری را میتوانند دفع کنند ... به همین منظور در بعضی از انواع آنها دریچه دیگری هم تعبیه میشود تا هوای بازدم به راحتی خارج شود... که البته باید در نظر گرفت که همراه با بازدم، ویروسها و ذرات معلق آلوده که ممکن است شما ناقل آن باشید نیز از ماسک خارج میشوند!... پس هیچ نقش حفاظتی برای اطرافیان ندارد.
اما اکثر این دسته ماسکها، که کاربرد در بیمارستانها نیز دارند، جهت حفظ ایمنی بیشتر، دریچه دومِ را ندارند... به همین خاطر پس از مدتی استفاده و فعالیتهای بدنی، با عوارضی چون سردرد و کاهش وضوح دید مواجه میشوید... چون دیاکسیدکربن در آن به میزان زیاد جمع میشود و آرام آرام خارج میگردد.
با دانستنِ موارد بالا چگونه از بیمار شدنِ خود و دیگران در حین فعالیتهای ورزشی جلوگیری کنیم؟
باید بدانیم که در حین فعالیتِ سریع یا دویدن، قطرات موجود در بازدم ما تا پیش از افتادن بر روی زمین، حدود دو متر به عقب پرتاب دارند.
بنابراین توصیه میشود تا حداقل فاصله ایمنِ ۴ متر را در حین فعالیت بدنی رعایت شود.
راه حل جایگزینِ دیگر؛ به موازات یکدیگر بودن با حفظ حداقل فاصله یکونیم متری است... چرا که ذرات بیش از این مقدار به صورت افقی نمیتوانند پرتاب و پخش شوند.
خب در کوهها چطور؟ آنجا که نمیتوان به موازات یکدیگر بود.
همانطور که میدانیم در صعود، سرعت تحرک کمتر از سایر فعالیتهای بدنی چون دویدن است... در حین کوهنوردی، حداقل فاصله ۴ متری با نفرات عقب و جلویی بهترین حفظ فاصله و راهکار محسوب میشود.
اما همیشه ماسک را به همراه داشته باشید تا حین توقف، صحبت، یا عبور فردی از کنار شما، حتما از آن استفاده کنید.
به طور کلی ... در شرایط «کرونا» همیشه این را در نظر داشته باشید، فارغ از موارد فعالیتهای بدنی شدید، اگر به صورت کلی از ماسک استفاده نکنید بدین معناست که به حقوق دیگران احترام نگذاشتهاید! ... پوشیدن ماسک و همچنین حفظ فاصلههای اجتماعی؛ برای محدود نمودنِ گسترش این ویروسژ بسیار ضروری و لازمالاجرا است.