انجمن پزشکی کوهستان ایران: زانو درد و آرتروز یک از عوارض جانبی چاقی و اضافه وزن می باشد. قرار داشتن در وضعیت وزن ایده آل بدن مزایای بسیاری دارد، کاهش ریسک بیماری های قلبی عروقی، کمر درد و زانو درد را می توان از این مزایا محسوب کرد. یکی از دردهای شایع در میان کوهنوردان، زانو درد می باشد که دلایل گوناگونی همچون اضافه وزن، حمل بار و کوله بیش از توان فرد و در مسافت طولانی، عدم رعایت قواعد گام برداری در صعود و فرود، ضعف عضلات پا از جمله علل بروز این وضعیت می باشند. کاهش وزن از دو طریق می تواند به بهبود عملکرد زانو ها و همچنین پیش گیری از آسیب های بعدی کمک کند....
1- طبیعتا کاهش وزن فرد باعث کاهش فشار وارده به برخی از اعضای بدن همچون زانو می شود. تحقیقات حاکی از آن است که کاهش هر پوند( تقریبا450 گرم) می تواند به کاهش فشار روی زانو تا چهار پوند منتهی شود. یعنی هر پوند کاهش وزن به میزان 4 برابر فشار را از زانوی شما بر می دارد. حال با همین معیار حساب کنید که کاهش وزنی در حدود 4/5 کیلوگرم، باعث کاهش فشاری تقریبا معادل 18 کیلو گرم در هر قدم می شود.به همین ترتیب این کاهش وزن و در نتیجه کاهش فشار روی زانو منجر به کاهش سائیدگی مفاصل می شود.
2- برای سالهای متمادی، آرتروز وضعیتی ناشی از فشار و سایش مفاصل محسوب می شد. تحقیقات اخیر نشانگر این نکته هستند که عامل اصلی آرتروز "التهاب" می باشد. اضافه وزن منجر به التهاب بدن شده و این التهاب به نوبه خود منجر به ایجاد دردهای مفصلی می شود. نتایج یکی از تحقیقات بیانگر این موضوع است که پرخوری منجر به تحریک سیستم ایمنی بدن و در نتیجه التهاب می شود، در مقابل کاهش وزن از بروز این التهاب پیشگیری می کند. در نتیجه رژیم غذایی مناسب و عدم پرخوری وکاهش وزن نقش به سزایی در پیش گیری از زانو درد وفشار های وارده به این عضو حیاتی بدن یک کوهنورد دارد.
ترجمه پویا سلیمانی:
منبع:
http://healthline.com/health/osteoarthritis/knee-pain/link-between-weight-loss-and-knee-pain#2
کلینیک تخصصی طب ارتفاع و پزشکی کوهستان ۲۲۶۳۳۸۱۹
انجمن پزشکی کوهستان ایران