نقش هر یک از اعضا در گروه کوهنوردی
- نوشته شده توسط خلیلی
- دسته: آموزشی
نقش اعضا فقط مربوط به برنامه در حین اجرا شدن خلاصه نمیشود بلکه قبل و بعد برنامه نیز وظایفی دارند .
راهنما: راهنما باید شخصی باشد که وقتی در برنامه ای این نقش را به عهده گرفت، کاملا به مسیر مسلط باشد برای این منظور باید چندین مرتبه این مسیر را در شب و روز و فصول مختلف و شرایط آب و هوایی گوناگون طی کرده باشد علاوه بر این تبحر کافی در استفاده از gps و قطب نما و نقشه توپوگرافی را داشته باشد. قبل از برنامه نقشه های مسیر رو مجدد برسی کرده دره ها و نقاط پر خطر و همچنین نقاطی برای جان پناه و فرود هلی کوپتر را بررسی کند. راهنما شخصی است که گروه به او اعتماد کرده پس باید تا جای ممکن تجربه و علم کوهنوردی خود را افزایش دهد. اتکا اعضای گروه به تبحر راهنما در مسیریابی گاها سبب انحراف از مسیر و گم شدن کل گروه میشود بنابراین بقییه اعضا نیز نسبت به ناوبری همزمان با راهنما اقدام نمایند.
عقب دار : معمولا قوی ترین و با حوصله ترین شخص گروه این وظیفه را به عهده میگیرد. همچنین باید مسلط به مسیر باشد و برای این منظور استفاده از gps یکی از ملزومات میباشد. هماهنگی با استفاده از بیسیم با جلودار بسیار مهم میباشد. صبوری و برخورد خوب مهم ترین ویژگی اخلاقی عقب دار میباشد. همچنین با هماهنگی با جلودار باید افرادی با توان بدنی کمتر را به جلوی گروه هدایت کند. در شرایطی که برای یکی از نفرات مشکلی پیش آمده که نمی تواند ادامه مسیر بدهد با توجه به شرایط و تصمیم نهایی سرپرست عقب دار به همراه دونفر دیگر شخصی را قادر به ادامه مسیر نیست را به نقطه امن به سمت پایین هدایت میکنند.
جلودار یا سرقدم : فردی با تجربه جلوی گروه و برای تنظیم سرعت آن گام بر میدارد سرپرست در برنامه ها شخصی را که دارای کمترین توان بدنی میباشد رو پشت جلودار یا سرقدم قرار میدهد تا هرچه بیشتر موجب تنظیم سرعت گروه شود. هماهنگی با عقب دار و شمارش اعضای گروه از وظایف جلودار میباشد و در هر حالت باید از دستورات سرپرست برنامه پیروی کند. در برنامه های چالشی مانند برفکوبی سنگین یا عبور فنی معمولا دو یا چند شخص فنی جلو تر از سرقدم و پشت راهنما جهت گشایش مسیر با هماهنگی سرپرست حرکت میکنند.
مسئول فنی : بررسی مسیر ها و بهترین راه برای عبور از آن و تشخیص لوازم فنی مورد نیاز گروهی و انفرادی قبل از برنامه در حین برنامه نقاط حادثه ای را که جدیدا بوجود آمده مانند ریزش سنگ در مسیر یا بهمن را به سرپرست اطلاع دهد برای عبور های فنی بهترین راه را انتخاب کند و در حین عبور اعضا آنهارا زیرنظر بگیرد.
امدادگر : نقش امداد نجات و اقدامات پیش بیمارستانی را برعهده دارد. قبل از برنامه از تمام اعضا مشکلات و بیماری آنها را جویا شود و دارو های مورد نیاز را همراه داشته باشد. شناسایی نقاطی برای فرود هلی کوپتر و شناسایی نزدیک ترین پایگاه های امدادی منطقه یکی دیگر از وظایف امدادگر میباشد. موقعیت امدادگر در گروه جهت دسترسی سریع به تمام اعضا در حین صعود قسمت های جلویی گروه و حین برگشت قسمت های انتهایی گروه میباشد.
اعضای عادی : قبل از برنامه تمرین مکرر ورزشی و فنی تغذیه درست بعد از اعلام برنامه تمام اطلاعات ارسالی از سرپرست برنامه از قبل نوع مسیر وضعیت هوایی نقشه منطقه و… را مورد مطالعه قرار دهد. هر شخص از توان خود بیشتر از بقییه خبر دارد با درنظر گرفتن توان خود وارد برنامه شود. در حین برنامه حفظ یکپارچگی گروه انجام دستورات سرپرست برنامه و مهم تر از همه اصرار نداشتن برای صعود و اخلاق حرفه ای از نقش های دیگر اعضا میباشد. بعد از برنامه انتقادات و پیشنهادات را به سرپرست اعلام کند و از انتقادات و پیشنهادات درست سرپرست استفاده نماید. بحث نکردن با افرادی با نقش های اصلی درمورد تصمیمات آن ها مهم میباشد اگر تصمیمی از نظر آن ها اشتباه میباشد و حادثه ساز است به صورت خصوصی میتواند با سرپرست در میان بگذارد.
جمع بندی : هر یک از اعضا با ایفای درست نقش خود میتوانند برنامه ای بدون حادثه و درست را تجربه کنند. ممکنه اشتباه از طرف هر یک از نقش های گفته شده در حین برنامه رخ دهد و بعد از برنامه باید اشتباهات را مرور کرد و علت آن را یافت.
انجمن پزشکی کوهستان ایران