رعد و برق و کوهنوردی:
- نوشته شده توسط خلیلی
- دسته: آموزشی
یکی از رکوردهای جالب کتاب گینس رکورد فردی بنام Roy Sullivan میباشد که در طول مسیر کوهنوردی خود 7 بار مورد اصابت رعد و برق قرار گرفت اما جان سالم به در برد! البته کوهنوردان کمی در مسیر خود مورد اصابت رعد قرار گرفتهاند؛ بعنوان مثال در کشور آمریکا آمار کشته شدگان توسط رعد به کمتر از 50 نفر در سال میرسد که نسبت به دلائل دیگر مرگ و میر بسیار ناچیز است.
در اینجا چند مورد بسیار ساده برای پیشگیری و مواجهه با این پدید طبیعی عنوان شده است.
پیش از صعود حتما از وضعیت جوی اطلاع حاصل کنید تا از احتمال وقوع ناپایداری یا طوفان مطمئن شوید.
از آنجایی که معمولا احتمال وقوع رعد و برق در کوهستان در بعد از ظهر بیشتر است تا حد امکان ساعات اولیه صبح را برای صعود و کوهنوردی انتخاب کنید.
هر پانزده دقیقه وضعیت شکل ابرها را تحت نظر داشته باشید، آگاهی از نوع و شکل ابرها و نحوه تشکیل و احتمال وقوع رعد و برق با اندکی مطالعه امکانپذیر است.
به صدای رعد گوش دهید، شنیدن صدای رعد حاکی از نزدیکی خطر به شماست.
فاصله رعد را تخمین بزنید، به این شکل که بعد از دیدن برق و نور تا شنیدن صدای رعد شروع به شمارش کنید؛ اگر این عدد کمتر از 30 بود شما باید کماکان در محل امنی باقی بمانید. همچنین میتوانید بعد از دیدن برق تا شنیدن صدای رعد شروع به شمارش کنید، عدد حاصله را تقسیم بر 5 کنید تا فاصله تقریبی شما (بر حسب مایل) بدست آید. (هر مایل 1609 متر)
روش دیگر: به محض دیدن نور صاعقه شروع به شمارش ثانیهای کنید، از ۱۰۰۱، ۱۰۰۲، ۱۰۰۳ شروع کنید. تا صدای صاعقه به گوش شما برسد. تعداد ثانیههایی را که شمردید در عدد ۳۳۰ ضرب کنید، عدد بدست آمده فاصله شما با توده هوای متغیر (به متر) را نشان میدهد.
تا حد امکان از قرار گرفتن روی نقاط مرتفع خودداری کنید.
اگر کوله شما دارای قاب فلزی است آن را در فاصله تقریبی 30 متری خود قرار دهید.
باتونها را از خود دور کنید، تلفن همراه را خاموش کنید(انجمن پزشکی کوهستان ایران: البته بهتر است بجای خاموش کردن در حالت پرواز قرار دهید).
گوشها و چشمهای خود را برای جلوگیری از آسیب دیدگی بپوشانید.
اگر بصورت گروه هستید هر فرد بصورت مجزا و در فاصله 30 متری دیگری پناه بگیرید.