همیشه به هنگام صعود از یک مسیر هر از چندگاهی نگاهی به پشت سر خود بیاندازیم تا منظره بازگشت بیشتر در ذهن باقی بماند. همیشه زمان خود را برای بازگشت از کوهستان تنظیم نماییم و هرگز تا دیروقت به صعود ادامه ندهیم و قبل از تاریکی هوا به فکر ایجاد کمپ و یا بازگشت به پایین باشیم.
توجه داشته باشیم که در فصل تابستان برای بازگشت به نصف تا دو سوم زمان صعود وقت نیاز داریم.
برای پایین آمدن از میانبرهای ناشناخته که از بالا دید ندارند خودداری نمایید. در موقع پایین آمدن از پریدن بر روی سنگها خودداری کنیم و در شیبهای تند آرام و سنگین قدم بگذاریم.
پا را از زانو کمی خم کنیم تا فشار ناشی از پایین آمدن مستقیماً به مفصل و استخوانها وارد نشود و قدمها را با فاصله کم و انعطاف زیاد برداریم.
باید سعی کنیم در هر برنامه بر تجربیات کوهنوردی خود بیافزاییم و به هنگام صعود مسیر بازگشت خود را به خاطر بسپاریم. پس از هر بازگشت حتماً کروکی مسیر و توضیحات لازم پیرامون برنامه را در دفتری یادداشت کنیم.
انجمن پزشکی کوهستان ایران
وقوع سیل میتواند بسیار لحظه ای و برق آسا باشد.علی الخصوص در دره های عمیق و یا مناطق مجاور رودخانه ها با رعایت چند نکته ایمنی میتوانید در هنگام وقوع سیل ،جان خود و عزیزانتان را از این آبهای خروشان، نجات دهید. سیلاب ها معمولا بدون هیچگونه اخطاری، جاری میشوند.این سیلاب های برق آسا و ناگهانی باعث میشوند تا کوهنوردان و ساکنان آن منطقه به سرعت غافلگیر شوند و جانشان در معرض خطر قرار گیرد. سیلاب ها،هیچگونه مرزی را برای تخریب و جاری شدن نمیشناسند!با اینحال اگر بتوانید خودتان را برای سخت ترین شرایط در هنگام جاری شدن سیل آماده کنید و بدانید چگونه از خروش این آبهای عظیم،فرار کنید ،تا حدی از صدمه آن به خودتان جلوگیری کرده اید.
اقدامات پیشگیرانه: قبل از انجام هر سفر و یا صعودی به کوه،حتما گزارش هواشناسی را مطالعه کنید.هرگونه خطر جاری شدن سیلاب در کشور را جدی بگیرید.مراقب باشید تا هیجان و اشتیاقتان برای صعود و طبعیت گردی شما را به صعود به این مناطق پرخطر اغفال نکند! دکتر Steven Kugath که در دانشگاه Young University Idaho بعنوان استاد تفریحات فضای باز،تدریس میکند ،سالها راجع به سیلاب ها و رودخانه های دره های عمیق،تحقیق کرده است .او به این نتیجه رسیده است که زمانیکه افراد،مسیرهای طولانی را برای صعود و یا طبیعت گردی می پیمایند،اغلب نسبت به ادامه راه و اتمام آن کاملا جدی و متعهد میشوند.اگر گزارش هواشناسی را نیز بررسی کرده باشند و وضعیت آب و هوا نیز به هیچ وجه مناسب نباشد،هنوز هم مصمم به ادامه کار و اتمام صعود میباشند!همین تصمیم و تعهد نادرست،باعث میشود تا شور و اشتیاق آنها خیلی زود تبدیل به پشیمانی و بروز حادثه شود! هوشمندانه ترین کار در این زمان ،لغو فعالیت و یا تغییر مکان به محیطی امن میباشد.دکتر Steven Kugath میگوید:”در این مواقع حتما یک برنامه پشتیبان داشته باشید .سعی کنید اگر برنامه ای برای گردش و یا تفریح در دره های عمیق و یا مجاورت رودخانه ها دارید ،سراغ آنهایی بروید که اگر بارش باران نیز زیاد شد،خطر جاری شدن سیلاب در آن وجود نداشته باشد.اگر نسبت به آن مطمئن نیستید و گزارش هواشناسی نیز اخطارهایی راجع به وقوع سیلاب در مناطق مجاور داد،برنامه خود را لغو کنید .بیاد داشته باشید همیشه فرصت دارید تا از طبیعت لذت ببرید!“
نسبت به شرایط آب و هوایی آگاه باشید:
صدمات اندام در ورزش کوهنوردی به علت بی دقتی ها خصوصا در فرود بسیار شایع است.
دو نوع صدمه از شایعترین صدمات در ورزش کوهنوردی می باشد.
استرین یا کشیدگی (Muscle Strain):
استرین یا کشیدگی عضله زمانی روی می دهد که عضله بیش از حد دامنه حرکتی نرمال خود کشیده شود که این منجر به پارگی رشته های عضلانی می گردد.
علل کشیدگی عضلات (استرین):
1- ضربه شدید یا فشار بیش از حد به بخشهای مختلف عضلانی. 2- تمرینات بیش از حد و خارج از تحمل ورزشکاران( مانند بلند کردن وزنه بیش از اندازه توان )
علائم و نشانه ها: 1- درد شدید و ناگهانی در عضله آسیب دیده 2- حساسیت شدید به لمس در ناحیه آسیب 3- تورم 4- ضعف و ناتوانی در استفاده از قسمت آسیب دیده 5- درد و سفت شدن عضله هنگامی که مصدوم آن را حرکت می دهد. 6- کبودی پوست اطراف ناحیه آسیب دیده(پس از چند روز) به علت خونریزی ناشی از پارگی مویرگها
اسپرین یا پیچ خوردگی(Ligament Sprain):
وقتی که اندام در وضعیت هایی که معمول نیست، قرار میگیرد، رباط های اطراف آن تحت کشش زیادی قرار میگیرند. این کشش میتواند موجب پارگی های میکروسکوپی و یا حتی پارگی های بزرگ و یا کامل در رباط شوند. این پارگی ها را رگ به رگ شدن یا پیچ خوردگی مفصل میگویند.
علل پیچ خوردگی(اسپرین):
ورزش کوهنوردی در کنار لذت های بسیار همواره همراه با خطر های زیادی می باشد. در طول سالیان دراز با تحقیقات فراوان و استفاده از تجربیات بسیار استاندارد های زیادی جهت ایمن شدن از خطرات تعریف شده است. هر کدام از این موارد در حیطه های مربوطه در دوره ها، کتب و جزوات آموزشی به تفصیل شرح داده شده اند. در ادامه ی این مطلب 16 نکته که تحت عنوان قوانین 4 در 4 برای سلامتی کوهنوردان توسط اتحادیه جهانی کوهنوردی و UIAA منتشر شده است نوشته شده است. به نظر می رسد که حتی عمل کردن به همین موارد مختصر هم دشوار است ولی مسلما بسیار مفید است و ما را در جهت انجام سالم تر ورزش کوهنوردی یاری می کند.
قبل از ترک خانه جهت برنامه:
1.اهداف و سطح برنامه را با وضعیت واقعی میزان سلامت و آمادگی جسمانی فعلی خودتان تنظیم کنید. با خودتان روراست باشید. 2.هر گونه بیماری مزمن باید تا حد ایده ال درمان شود. به همراه داشتن داروی مصرفی به اندازه کل طول مدت برنامه را فراموش نکنید. حتما مقدار داروی ذخیره نیز به صورت جداگانه جهت استفاده در مواقع از دست رفتن منبع اصلی دارو به همراه داشته باشید. 3. اگر در مورد سلامتی خود مشکوک هستید با پزشک مشورت کنید. 4. لوازم پزشکی شخصی متناسب با خود را فراهم کنید و قبل از برنامه نحوه استفاده از آنها را فرا گیرید. استفاده از بیمه را فراموش نکنید.
قبل از رفتن به کوه در محل برنامه:
5. گزارش محلی وضعیت آب و هوا را بررسی کنید و از وضعیت راه ها و مسیر ها آگاهی کسب کنید و برنامه خود را بر اساس این موارد هماهنگ کنید. 6.در محلی مناسب یا نزد فردی مورد اعتماد برنامه خود را ثبت کنید. اطلاعاتی نظیر مسافت برنامه، مسیر مورد نظر، زمان تخمینی برگشت و … 7.لوازم اولیه و ضروری مانند خوارک و آب کافی، پوشاک اضافی، لوازم اورژانس، کیف کمک های اولیه، کیت بقا، عینک و کلاه و غیره را فراموش نکنید. 8.شماره تماس های های محلی خدمات امداد و نجات را یاد داشت کنید.
در طول برنامه:
بي شك ورزش كوهنوردي با تمامي لذت ها و زيبايي هاي آن هميشه طرفداران بي شماري داشته و خواهد داشت ولي رعايت نكردن برخي اصول اوليه در دراز مدت سبب تخريب مفصل زانو شده و باعث درد فراوان در مفصل زانو خواهد شد...
پيشگيري بهترين راه درمان هر دردي ميباشد.
1 - كاملترين و بهترين راه تقويت مفصل زانو تقویت عضلات چهار سر زانو و همسترينگ ميباشد... با تقويت اين عضلات فشار زيادي از روي مفصل زانو برداشته شده و بي شك دچار مشكل زانو درد نخواهيم شد..
2 - صعود هاي سرعتي و در ادامه فرودهاي با سرعت بالا در محيط كوهستان شايد در ابتدا شما را دچار مشكل نكند ولي در دراز مدت مفصل زانو را تخريب كرده و ميتواند هر كوهنوردي را زمين گير كند..
3 - حمل كوله هاي سنگين يكي ديگر از عوامل تخريب كننده مفصل زانو و همچنين سبب كمردرد خواهد شد. لازم به ذكر است كه بيشترين وزني كه هر كوهنورد مجاز به حمل آن ميباشد بايد حداكثر ١/٤ وزن خودش باشد...
4 - استفاده از كفش مناسب كوهنوردي هر فصل با رعايت استاندارهاي جهاني يكي ديگر از عوامل پيشگيري كننده از تخريب مفصل زانو ميباشد...