یکی از اصلیترین مشکلات قرار گرفتن در ارتفاعات بالا،کاهش آب بدن و حجم پلاسما است.کاهش مایعات موجب غلیظتر شدن خون و در نتیجه پلی سیتمی(افزایش تعداد سلول های خونی در واحد حجم) میشود که باعث کاهش خونرسانی و در نتیجه اکسیژنرسانی به بافتها میشود.علاوه بر این از آنجا که هوا در ارتفاعات گرم و خشک است؛ آب به صورت بخار تنفسی به محیط منتقل شده و از دست میرود. بنابراین،در تمام روشهای دفع مایعات که با هدف تنظیم دمای بدن انجام میشود، در ارتفاعات افزایش مییابد. با توجه به شرایط محیطی این چنینی، نیاز به مایعات در زمان استراحت و یا فعالیت ورزشی در ارتفاعات نسبت به سطح دریا بیشتر خواهد بود. با توجه به افزایش نیاز به کربوهیدرات،دریافت نوشیدنی ورزشی میتواند به عنوان یک راهکار عملی برای تامین نیاز ورزشکاران به مایعات و کربوهیدرات باشد.
از طرفی نوشیدنیهای ورزشی تجاری که در دسترس هستند، دارای الکترولیتهای پتاسیم،سدیم و کلر نیز هستند. اگرچه افزودن سدیم موجب افزایش زیست دسترسی گلوکز و مایعات در هنگام ورزش نمیشود،اما وجود این املاح موجب حفظ و افزایش تمایل فرد به ادامه نوشیدن،کاهش دفع مایعات به صورت ادرار ضمن ورزش و حفظ حجم مایع خارج سلولی میشود.
بهترین راه برآورد میزان مایع مورد نیاز بدن در یک فعالیت ورزشی توزین ورزشکار قبل و بعد از ورزش است. میزان کاهش وزن بیانگر میزان آب از دست رفته و مایع مورد نیاز برای جبران آن است. این روش عملا در ورزشی مثل کوهنوردی قابل انجام نیست. لذا پروتکلهای مصرف آب و دیگر مایعات در کوهنوردی لازم و بسیار مفید هستند.
پیش از شروع صعود با مصرف کافی آب باید بدن در حالت هیدراتاسیون مناسب باشد. این امر با مصرف حداقل نیم لیتر آب طی دو ساعت قبل از شروع صعود امکان پذیر است. با توجه به اینکه معمولا مدت متوالی هر صعود بیش از یک ساعت است در یک شرایط آب و هوایی متعادل و در یک برنامه متوسط و ارتفاع نه چندان زیاد، در هر 20 دقیقه حدود 200 تا 250 سی سی آب نوشیده شود.
در مورد توجه و تمرکز بر وضعیت هیدراسیون و ذخایر آب در هنگام ورزش نمیبایست زیاده روی کرد. به عنوان مثال بسیاری از ورزشکاران تمایل دارند تا برای رفع نگرانی پیرامون ذخایر آب بدن،مصرف مایعات را قبل از خواب افزایش دهند.این راهکار ممکن است موجب آشفتگی در حین خواب شود، دلیل آن هم نیاز مکرر و متوالی برای مراجعه به سرویس بهداشتی است. بنابراین برای رفع نگرانی در مورد وضعیت هیدراسیون، بهتر است مصرف مایعات را در صبح و بعدازظهر افزایش دهیم که نسبت به مصرف مایعات در هنگام غروب و شب آسانتر و بهتر است.