اورست؛ شوخی بزرگ
- دسته: مطالب
شاید از مشکلاتی نظیر سقوط بهمن و یا آب شدن یخهای هیمالیا به عنوان مشکلات روز هیمالیا یادشود. اما بدون تردید اورست بام دنیا با مشکلی بزرگتر از این روبروست. مشکل اجساد باقی مانده در کوه!
بیش از 200 جسد در دامنه این کوه پرطرفدار مخفی شده است! اجسادی که سرما و یخبندان آنها را تا حد زیادی از تجزیه مصون داشته و گهگاهی سر از برف و یخ بیرون میآورند.....
از سال 1953 که این کوه توسط سرادموند هیلاری و شرپا تنزینگ نورگی برای نخستین بار صعود شد، تاکنون حدود 7000 صعود توسط بیش از 4000 نفر به اورست صورت گرفته. اما سود بالا و نگاه به عنوان یک جاذبه گردشگری به این کوه موجب گردیده تا همچنان کشورهای نپال و چین به جنبههای جذب گردشگر آن بپردازند و البته موجب افزایش زبالههای بر جای مانده و گاهن اجساد کوهنوردان کشته شده در این کوه گردند.
کاپیتان "م س کوهلی" سرپرست نخستین هیات اعزامی هندوستان به اورست در سال 1965 میگوید: "صعود به اورست این روزها مانند یک شوخی بزرگ به نظر میآید".
او میافزاید: "دیگر آن زمانی که صعود مبارزه و تلاش و ماجراجویی بود سپری شده"!
از دید روانشناسان همچون متی بارلو Matthew Barlow از دانشگاه بنگور Bangor، بالا رفتن از اورست اگر صرفا برای ترشح آدرنالین باشد "خسته کننده و پر زحمت" است.
اما برای کسی که در هیمالیا اقدام به صعود می کند صعود به قلل مرتفع بیش از ارضاء هوای نفس معنا می دهد.
در این میان نظر بیلی برلینگ روزنامه نگار و کوهنورد ساکن کاتماندو نیز جالب است: "تسخیر چنین شاهکاری انگیزههای مختلفی را طلب میکند. عدهای برای خانواده خود صعود میکنند و برخی برای مبارزه با شیطان درونشان"!
اما با انجام صعود و بازگشت کوهنوردان به خانههای خود، آنچه بر جای می ماند زبالههایی است که باقی مانده اند و گاهن چند جسد جدید که یا در زیر خروارها برف آرمیدهاند و یا بدلیل مشکل حمل درون شکافی رها میشوند! مگر آنکه خانواده متوفا توان پرداخت هزینه گزاف حمل او را داشته باشد و در آن صورت نیز خطرات جانی برای شرپاهایی که قصد انتقال فرد را دارند همچنان پا برجا خواهدبود. از این روست که شرپاها در بر جای نهادن اجساد باقی مانده در اورست که اغلب در ارتفاعی بالاتر از 8000 متر بر جای ماندهاند تردیدی به خود راه نمیدهند.