بهواسطه تاثیرات محرک آن درک این مسئله بسیار آسان به نظر میرسد که چرا «قهوه» بعد از نفت دومین کالای تجاری در جهان است. قهوه بهترین و موثرترین نوشیدنی برای بیدار ماندن و تحرک در طول روزهای پرکار است. اما چطور چنین تاثیری را ایجاد کرده و دقیقا با مغز شما چه میکند؟..
وقتی بیدار هستید مادهای شیمیایی به نام «آدنوزین» به آرامی در مغز انباشته شده و به گیرندههای مغز چسبیده و فعالیت مغز را کاهش میدهد. در نتیجه هرچه آدنوزین بیشتری در مغزتان انباشته شود مغز شما احساس خستگی بیشتری میکند که کاملا هم درست و منطقی به نظر میرسد. چراکه هرچه بیشتر بیدار بمانید زیادتر خسته خواهید شد. برعکس زمانی که خواب هستید از غلظت آدنوزین کاسته شده و در نتیجه به تدریج احساس بیداری میکنید.
ساختار کافئین موجود در قهوه به طرز حیرتانگیزی کارکردی مشابه با آدنوزین دارد. کافئین از راه جریان خون وارد مغز شده و در آنجا با آدنوزین بر سر چسبیدن به گیرندههای مغز رقابت میکند و چون آدنوزین نتوانسته است به گیرندههای مغز متصل شود احساس خوابآلودگی نمیکنید. به اینصورت که مالکیت آن نسبت به گیرندهها کاهش یافته و البته برای شمایی که در برنامه های کوهنوردی احساس خستگی میکنید چیز خوبی است.
انجمن پزشکی کوهستان ایران