مدتها از ورزش و تمرین کناره گرفتهاید.
اگر مدت طولانیست که ورزش نمیکنید پس طبیعی است وقتی دوباره تمرین را شروع میکنید احساس کُندی کنید و تمرین برایتان سخت باشد. بعد از دو هفته ورزش نکردن، ظرفیت هوازیتان تا حدودی افت میکند. حتی یک کاهش جزئی در استقامت و بنیه باعث میشود تمرین به نظرتان سخت بیاید، مخصوصا ورزش هوازی چالش برانگیزتر خواهد شد. همهی ما نیاز داریم گاهی از تمرین فاصله بگیریم اما یک یا دو روز در هفته کافیست. ضمنا بیش از حد تمرین نکنید تا تمرینزده و فرسوده نشوید.
کربوهیدراتهای اشتباهی مصرف میکنید.
شاید قبل از تمرین با این هدف که سوخت مورد نیاز تمرین را تامین کنید یک میانوعده کربوهیدراتدار خوردهاید. اما کربوهیدرات از نوع ناسالم میتواند قند خونتان را حین تمرین با افت ناگهانی روبرو کند. در واقع این اتفاق یکی از متداولترین علتهای خستگی و ناتوانی در تمرین است.
شما میتوانید با تغییر ساختار غذاییتان جلوی این حالت را بگیرید. کربوهیدراتهایی انتخاب کنید که فیبر کافی برای تعدیل واکنش قند خون را داشته باشند و سطح گلوکز خونتان را طی تمرین یکنواخت نگه دارند. پروتئین نیز به میزان کافی مصرف کنید. یک قانون کلی که میتوانید از آن تابعیت کنید این است که دو ساعت پیش از تمرین، دو تا سه گرم کربوهیدرات سالم به ازای هر یک گرم پروتئین مصرف کنید.
احساس ناتوانی میتواند از تیروئیدتان باشد.
غدهی تیروئید شما مسئول اصلی تنظیم سوخت و ساز بدنتان است که اگر کم کار بشود، سرعت سوخت و سازتان کم شده و خیلی زودتر خسته و احساس ناتوانی میکنید. سایر علائم کمکاری تیروئید شامل موارد زیر میشود:
• کاهش ضربان قلب
• خستگی
• خشکی و فلسفلس شدن پوست
• تمام وقت احساس سرما کردن
• یبوست
• افزایش وزن
• کلسترول بالای خون
• ضعف عضلانی
• درد و التهاب و گرفتگی مفاصل
• بینظمی قاعدگی
• نازک شدن موها
اگر هر یک از این علائم را دارد از پزشکتان بخواهید وضعیت تیروئیدتان را چک کند. یکهفتم خانمها در زندگی خود دچار مشکلات تیروئید میشوند که شایعترین علت آن نوع خود ایمنی بیماری تیروئید به نام تیروئیدیت هاشیموتو است.
کمبود خواب
این مورد خیلی واضح به نظر میرسد اما خیلی از افراد نمیدانند که کمخوابی دارند. کیفیت خواب نیز مهم است. شاید تصور کنید هفت ساعت یا بیشتر میخوابید اما اگر مکررا در طول شب بیدار میشوید یا مدام این پهلو به آن پهلو میشوید و خوابتان عمیق نیست، به احتمال زیاد صبح سرحال نیستید و احساس خستگی میکنید.
کمبود خواب از چند طریق به عملکرد ورزشیتان لطمه میزند. تحقیقات نشان میدهد کمبود خواب از میزان گلیکوژن ذخیره شده در عضلاتتان میکاهد و اگر این اتفاق مدام روی بدهد میتواند با افزایش کورتیزول موجب تخریب عضلات شود. ضمنا وقتی خسته هستید به سختی میتوانید تمرکز کنید و با انگیزه بمانید. بیشتر ما به دست کم 7 ساعت خواب با کیفیت نیاز داریم تا احساس و عملکردمان در بهترین حالت خود باشد و از تمرینات خود بیشترین نتیجه را بگیریم.
دلزده شدهاید.
اگر هر جلسه تمرینات مشابه و یکسانی را تکرار کنید، تمرینات به نظرتان سختتر خواهند آمد زیرا خسته و دلزده شدهاید و علتش کمبود انرژی نیست، بلکه فقط دوست ندارید تمرینات تکراری را مدام انجام دهید. در روتین تمرینتان تنوع ایجاد کنید و با افزودن اینتروالهای پُر شدت، سنگینترشان کنید، تمرینات چرخشی انجام دهید و به تمرینات چرخشیتان نیز تنوع بدهید.
اگر تا به حال یوگا کار نکردهاید شروع کنید! از موزیکهای جدید حین تمرین استفاده کنید یا یک دست لباس و کفش ورزشی جدید بخرید. چیزهای کوچکی مانند این، نگاه و حس جدیدی به شما میدهند و انگیزهتان را تر و تازه میکنند. ضمنا بسیار خوب است که روند پیشرفتتان را یادداشت کنید. این کار نیز انگیزهبخش است!
دمای محیطتان مناسب نیست.
ورزش کردن در هوای گرم و مرطوب فشار بیشتری به بدن وارد میکند. قلب شما مجبور است سختتر کار کند تا خون را جهت خنک شدن به سطح پوست برساند. ضمنا محیط گرم و دم کرده از لحاظ روانی نیز ورزش کردن را سخت و ناخوشایند میکند و باعث میشود دریافت شما از میزان سختی تمرین تحت تاثیر قرار بگیرد. کمی جنبهی تفریحی تمرین خود را بیشتر کنید تا ورزش کردن برایتان خوشایندتر بشود.
باشگاه کوهنوردان ایران