توجه داشته باشید که هیچ لباسی به تنهایی مناسب همه کوهپیمایان و یا همه شرایط نیست. یک نفر ممکن است سیستم لباسی را انتخاب کند که با سیستم لباس کوهپیمای دیگری که وضعیت جسمانی یا سوخت و ساز دیگری دارد، فرق داشته باشد. به همین ترتیب یک کوهپیما همیشه در همه فعالیتهای درون طبیعت از یک سیستم لباس استفاده نمیکند. او ممکن است با توجه به فصل و نوع صعود، لباسهای مختلفی بپوشد. نیازهای شخصی بسیار مهم اند. بهترین روش انتخاب لباس برای برنامه ها این است که با امتحان، تجربه بدست آورد. اگر در کوهپیمایی تازه کار هستید، بهتر است بیشتر از آن چیزی که سیستم لایه ها احتیاج دارند، لباس بردارید تا خودتان را گرم و خشک نگه دارید. فقط زمانی یک لباس را از فهرست وسایل کوله پشتی خود حذف کنید که اطمینان داشته باشید هر شرایطی پیش بیاید، بدون آن لباس هم می توانید زنده بمانید. سعی کنید وزن لباسهای خود را پائین بیاورید ولی نه به بهای به خطر افتادن سلامتی و ایمنیتان. قبل از اینکه روانه برنامه شوید، گزارش وضع هوا را مطالعه کنید و برآورد نمایید با چه شرایط جوی مواجه خواهید شد و سپس بر مبنای آن بار خود را ببندید.
هنگام خرید لباس حتماً در مورد آن از فروشنده سؤال کنید و برچسبها و نوشته های همراه آن را حتماً بخوانید. کارکرد لباس را حتماً برآورد کنید، مثلاً آیا این لباس در هنگام خیس شدن هم مؤثر خواهد بود؟ به علاوه مسئله قیمت، دوام، استفاده چند منظوره از آن و قابل اعتماد بودن لباس را هم در نظر داشته باشید.
لباسهای کوهپیمایی اکثراٌ از الیاف مصنوعی و قابل اشتعال تهیه شدهاند، بنابراین قرار دادن آنها نزدیک شعله آتش، برای خشک کردن، بسیار خطرناک است. این لباسها در تماس با اشیاع داغ نیز آسیب پذیر هستند.
عرق، گل و هر گونه کثیفی، الیاف را آلوده و در نتیجه سوراخهای تنفسی را مسدود میکنند و باعث پائین آمدن قدرت تنفسی لباس میشود. بعضی شوینده ها و پاک کنندهها نیز باعث از بین رفتن لایه های لباس میشوند؛ پس در رابطه با چگونگی تمیز نگه داشتن لباستان، حتماٌ از فروشنده سوال کنید.
گرچه لباسهای تنفسی باید همیشه تمیز باشند، تا بیشترین کارایی و بیشترین طول عمر را داشته باشند، ولی شستن آنها پس از هر بار استفاده هم نمیتواند ایده خوبی باشد، چون حرکت دورانی ماشین لباسشوئی باعث از بین رفتن یا جدا شدن لایه ضدآب رویی لباس میشود.
هرگز لباسهای کوهپیمایی خود را اتو نکنید و با آب داغ و مواد شوینده نشوئید. برای شستشو میتوانید از آب ولرم و شوینده های ملایم استفاده نمایید؛ برای خشک کردن، آنها را در سایه قرار دهید تا به آرامی خشک شوند و از پهن کردن آنها در مقابل آفتاب بپرهیزد.
در برنامه زمستانی لباسهای خیس خود را ابتدا در چادر آویزان کنید و موقع خواب به داخل کیسه خواب ببرید، تا برای فردا صبح خشک و قابل استفاده باشند. به جورابها و خشک کردن آنها اهمیت دهید و اگر احساس میکنید ممکن است تا فردا صبح داخل کیسه خواب نیز خشک نشوند، آنها را موقع خواب زیر پیراهن خود و روی شکمتان بگذارید تا خشک شوند. برف روی لباسهای بیرونی و گترهای خود را قبل از آمدن داخل چادر ابتدا با برس یا فرچه کوچکی که همراه خود میبرید، پاک کنید تا کل وسایل چادر را خیس نکند و خود لباسها نیز سریع تر خشک شوند.
از آنجا لباسهای کوهپیمایی از تنفس بالایی برخوردارند، بدن شما هنگام فعالیت کمتر خیس شده و تعرق بدنتان را کمتر متوجه میشوید. لذا چنانچه بیش از حد نیاز لباس به تن داشته باشید، با تعرق شدید در حال از دست دادن آب با ارزش از بدن هستید، بدون آنکه شاید احساس کنید. از طرفی پس از توقف برای استراحت چنانچه لباس ضد بادی به تن ندارید، اولین کار پوشیدن آن است، تا باد به بدن مرطوب شما نخورده و سرما شما را فرا نگیرد. چراکه بدن شما برای گرم کردن مجدد و جبران آن باید کالری های با ارزشی که برای صعود پس انداز کرده اید را مصرف کند. بنابراین کم کردن و اضافه کردن به موقع لباسها در حین صعود یکی از مهارتهای کوهپیمایی است، که علیرغم بی میلی و بیحوصلگی در هنگام صعود، باید با تمرین به این کار عادت کنید.
تمام گونه های لباس های تنفسی بسیار حساس و ظریف هستند. معمولا کوهپیمایان با تجربه از لباسهای ضد باد ارزانتر استفاده میکنند و لباس تنفسی خود را برای مواقع ضروری نگه میدارند ولی آن را همیشه روی کوله میگذارند تا در دسترس باشد.
اگر پیراهن لایه اول یا میانی انتخاب کرده اید که دارای کلاه است، اما این کلاه لباس را گرانتر کرده به نظر من ارزشش را دارد که این هزینه را بپردازید و در برنامه همواره کلاهی برای استفاده سریع در دسترس داشته باشید